Arhiva sadržaja - Veljača 2012

Veljača 27

Veljača 25

Radošić - selo u dalmatinskoj zagori smješteno je u zaleđu Kaštela od kojih ga dijeli brdo Kozjak s poznatim prijevojom Malačka. Koliko je poznato ime sela "Radošić" prvi put se spominje godine 1078. Na mjestu stare malene crkve, godine 1912 sagrađena je nova velika crkva Sv. Jure.

Župa Radošić od početka 18. stoljeća pa do današnjih dana, najviše stanovnika je brojila 1928. godine, čak 1.010 osoba. U narednih dvadesetak godina što zbog promjene mjesta boravka, što zbog niskog nataliteta, taj broj je gotovo prepolovljen.

Danas u selu od petnaestak zaseoka: Đirlići, Škarići, Lončari, Tendžere, Kužići, ŠKOPLJANCI, Bejići, Rajčići, Kevići, Pandže, Ninčevići, Radići, Veljače, Baraći, Bralići i Gagići postoji 71 obitelj i broji tek 181 stanovnika.

U Škopljancima nastoje zadržati tradiciju, na koje načine pogledajte u video prilogu HRT-a, emisije Globalno sijelo.

Rubrika: 

OTOK Branka Marinović (46) rođena Vugdelija jedna je od rijetkih krojačica u Cetinskoj krajini koja je nadarena i emotivno vezana uz očuvanje baštine svoga kraja.

Rijetke su obitelji u Cetinskoj krajini kaje imaju umjetničku „žicu“, a uz to su i veliki zaljubljenici u starinsku nošnju i predmete koji su kroz povijest obilježavali ovaj kraj, kao obitelj Marinović iz Otoka.

Da netko voli svoj posao kao Brankica i da toliko emocija unosi u njega, to još nismo doživjeli jer, ipak je to samo posao krojača. KUD Kamešnica iz Otoka, KUD Krenica iz Gale, Dječji župni zbor, Glazbena škola fra Anđelko Milanović Litre iz Otoka, Udruga „Did s Kamešnice„ iz Gljeva i KUD Peruća iz Hrvaca mogu se podičiti nošnjama, košuljama i kravatama izrađenih u radionici Šalturica (bodulski naziv za krojača) u vlasništvu Branke Marinović.

Rubrika: 

Stranice