Arhiva sadržaja - Prosinac 16, 2012

Autohtone igračke iz prigorskog sela Vidovca, Hrvatskog zagorja, eksponati iz Belog Manastira, ali i sela Zelovo u Dalmatinskoj zagori, filmove tema kojih je tradicionalna izrada igračaka i dokumente o zadrugama u kojima su se izrađivale mogu se vidjeti na izložbi “Svijet igračaka” u Etnografskome muzeju.

Tako današnji školarci mogu vidjeti i naučiti kako je od kraja 19. stoljeća nastajala tradicija izrade igračaka, ali i njezin razvoj pa sve do “odumiranja” zanata, kao u selu Zelovo. Umijeće izrade drvenih tradicijskih igračka iz Hrvatskog zagorja UNESCO je uvrstio na svjetsku listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Dječaci su se najviše razveselili drvenim avionima, a pletenim kolicima za lutke, kakve se još mogu naći u zagrebačkim vrtićima, djevojčice.

– Najstariji eksponat je zipka iz sela Letovanić pokraj Siska iz 1841. godine. Izložene su i saonice, mlinovi, pilari, praćke... Nastojali smo napraviti rekonstrukciju Vidovečke radionice sa stolarskim klupama, starim alatom i igračkama iz fundusa muzeja – kaže autorica izložbe Iris Biškupić Bašić.

U drugom dijelu izložbe predstavljene su igračke koje se još izrađuju u Zagorju – mali životinjski likovi, vrčići, glazbeni instrumenti. Selo Zelovo otkriva priču o igračkama koje danas više nema tko izrađivati jer je posljednji majstor preminuo i odnio sa sobom vještinu izrade konja, vlakića, autića...

Rubrika: