Arhiva sadržaja - Prosinac 12, 2012

Sinj, 12. prosinca 2012 -  Uvrštenje klapskoga pjevanja na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine potvrda je njegove vrijednosti i značaja, ne samo kao nacionalne već i kao dijela svjetske baštine, a u emisiji HRT-a "Hrvatska uživo" gositi su bili Klapa Sinj.

5. prosinca 2012. godine Klapsko pjevanje je danas na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva na sedmom sastanku Međuvladinog odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu koji se održava u Parizu od 3. do 7. prosinca.

'Već dugo godina smo svjedoci da dalmatinska klapska pjesma ima odijeka u svijetu. Gdje god je Klapa Sinj došla u posljednjih 20 godina, svugdje su glazbeni kritičari i glazbenici, pogotovo zborski pjevači, prepoznali vrijednost klapske pjesme. Mi to znamo jer traže naše note i ponegdje u Europi izvode naš program', kazao nam je voditelj Klape Sinj Mojmir Čačija, koji ističe kako je uvrštavanje na UNESCO-ov popis klapska pjesma dobila veliko priznanje.


HRT, Hrvatska uživo - 12. prosinca 2012.

Rubrika: 

Zašto božićni i novogodišnji običaji imaju posebno mjesto u pročavanju jezične i kulturne baštine svakog naroda.

Gost emisije je dr. sc. Tanja Bukovčan s odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu komentira zašto božićni i novogodišnji običaji imaju posebno mjesto u kulturnoj baštini svakog naroda.

U emisji je pripremljen prilog iz emisije kulturne baštine: Badnjica u Cisti velikoj, te je komentirano o opće proširenim tradicijskim običajima, kao i specifičnim vezanim samo za male zajednice.

 

HRT, Kontakt: Slova do krova- 11. prosinca 2012.

Rubrika: