Arhiva sadržaja - Studeni 4, 2012

Đurđica Horvat, Marinko Jelača, Mladen Ivančić i Hanibal Salvaro, pozvani su, na temelju raspisanog natječaja, od direkcije umjetničkog centra A.I.R. (Art in residence) u Vallaurisu, koji je svjetski poznati centar umjetnosti keramike i stakla, na višetjedni radni boravak u sklopu programa Festivala Hrvatske u Francuskoj „CROATIE, LA VOICI“.
Tijekom boravka stoji im na raspolaganju oprema, materijali i druga logistika potrebna za stvaranje novih djela, zatim će prezentirati publici svoj način rada te prirediti izložbu 8. prosinca 2012, na kojoj će se izložiti i djela koja su prethodno napravljena u Hrvatskoj.
Radi se ustvari o četri manje samostalne izložbe prezentirane istovremeno, a koje će omogućiti dosta velikom auditoriju znalaca da se ponovno susretnu s djelima hrvatskih umjetnika. Troškove transporta izložbe i rada u Vallaurisu snosi A.I.R.

Rubrika: 

Razvoj agroturističke ponude idealna je prilika za gospodarski uzlet ruralne Dalmacije. Atraktivni krajolici i prirodna baština, bogato kulturno naslijeđe i još uvijek živa tradicijska poljoprivredna proizvodnja, povijesne priče i legende, a sve to na nekoliko koraka od jednog od najljepših svjetskih mora, resursi su usporedivi s najrazvijenijim europskim agroturističkim destinacijama kakve su Provansa, Toscana, Umbria ili Tirol.
Nažalost, u usporedbi s tim destinacijama, trenutna agroturistička ponuda Dalmacije je na oko pet posto od onog što bi mogla biti kad bi se razvila na njihovu razinu.

S druge strane, razvojni ciklus agroturističke ponude Dalmacije u potpunosti bi promijenio izrazito negativne trendove njezinih ruralnih prostora te ostvario dodatnih 200 do 300 milijuna eura prihoda od turizma uz otvaranje dvije do tri tisuće kvalitetnih radnih mjesta u realnom sektoru, što predstavlja nezanemarivih tri do četiri posto u BDP-u. Osim direktnih pozitivnih gospodarskih pokazatelja, agroturistička ponuda dodatno bi podigla atraktivnosti i kvalitetu čitave Dalmacije i Hrvatske kao turističke destinacije te stvorila preduvjete za razvoj novih posebnih oblika turizma.

Važnost i značaj agroturizma za razvoj Dalmacije prepoznale su četiri dalmatinske županije i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) koji je u okviru Projekta COAST osnovao Program za poticanje zelenog poduzetništva s jednim od prioriteta poticanja razvoja agroturizma u Dalmaciji. Kroz Program se provodi niz aktivnosti od podupiranja razvoja čitavog sektora do pomaganja individualnim agroturističkim poslovnim projektima, a u okviru tog programa upravo je otvoren Natječaj za izbor najkvalitetnijih agroturističkih sadržaja Dalmacije.

Rubrika: 

Grude (BiH), 4. studeni 2012. - Upravo se ovog vikenda u čast raštike u prelijepom ambijentu etno sela Marića Gaj u Ružićima pokraj Gruda organizirala i održala prva Raštikijada, gdje su se sastali svi oni koji znaju i žele pokazati kako spremaju jela od ovog zelja.
- Nije cilj nikakvo pretjerano natjecanje 'ko će bolje skuhati raštiku već pokazati da držimo do svojeg, ma koliko se god činilo da je raštika nešto prejednostavno ona ipak uz razne mesne dodatke skuhane u njoj predstavlja odličan ručak i nadasve ona je nešto posebno, nešto naše hercegovačko- rekli su nam ljubazni domaćini iz doista pravog etno domaćinstva sagrađenog od nepravilno oblikovanog kamena gdje su mogu vidjeti i autohtone hercegovačke vrste drveća ali i stari predmeti kao naprimjer avan za križanje listova duhana kojeg je nekad imalo gotovo svako hercegovačko kućanstvo.

Raštikijada je cijeli dan privukla podosta znatiželjnika ili ljubitelja raštike koji su sa zadovoljstvom kušali skuhanu raštiku u kojoj se moglo naći od suhog do skuhanog mesa a poslije jela se kušalo i hercegovačko crno i bijelo vino od sorti blatina i žilavka.

Natjecanje je ocjenjivao peteročlani žiri sa ocjenama od 5 do 10, a ocjenjivali su se: Boja i izgled raštike, Gustoća, Miris, Izgled mesa, Čvrstoća mesa, Opći okus,Opći dojam.

Rubrika: