Arhiva sadržaja - Studeni 11, 2012

Osmi put za redom vrijedni članovi udruge vinara i vinogradara Imotske krajine Cvit razgovora, organizirali su sinoć u poznatoj konobi Mije Grgušića u Runovićima krštenje mladog vina i time, kako rekoše, otvorili ovogodišnju sezonu njegove eksploatacije.

Ugodno je bilo biti s veselim vinarima i vinogradarima iz cijele Imotske krajine koji su i pored ne baš obilnog uroda grožđa ipak zadovoljni jer je vino ove godine vrlo kvalitetno.

Sve je, dakako, počelo tradicionalnim vinskim molitvama poznatog runovićkog vinskog biskupa, Marijana Babića Ćazima. Svojom  korpulentnošću, kostimom i nadasve veselim doskočicama, razgalio je duše prisutnih, a vrhunac Imotskog martinja bio je blagoslov mladoga vina uz nezaobilaznu rečenicu:“ Vino pij, vodu baci, u vodi se kote raci, pij ga rode, svekolike dobi, dok ga ima i kapi u konobi. Jer ko pije vina Imotskoga, imati će i roda i poroda. Zdrav će biti ko ga kapi kuša, mirno će mu biti i tilo i duša!

Nakon Ćazimova blagoslova, poznati runovićki učitelj, Milan Ljubičić Mišić, održao je i prigodnu zdravicu iz koje svakako treba izvaditi stihove: “Pijem za zdravlje svoje i muža i žene moje, sina majke svoje i divera moje snajke, strica mog sinovca i sina moga oca. Ako domaćin bude u pameti, on će vina  i rakije još donijeti. Ovo je boca, mog pokojneg oca, on je iz nje pio, ja ga naslijedio. Ko pije umrit će, ko ne pije i prije će,n živi bili i još dugo pili. Hvala ti domaćine, prasile ti se krmačine, male sedmero, velike dvanaestero. Ove godine kuću pravio, dogodine iz luga brokve vadio. Zdrav bio, svaki dan pio, bos odio i kolo vodio, kćeri udava, imanje prodava kum ti ženu…Želim ti svaku sreću, donesi čašu veću!
I doista donijele su se i bukare i čaše, a bilo je i vinskog gulaša od majstora Mije Grgušića. Sve to, kako rekoše imotski vinari, u pristojnim količinama jer im je na umu im je krilatica MUP-a Hrvatske: „Razmisli, ako piješ, ne vozi!“

Rubrika: