Arhiva sadržaja - Studeni 2012

Studeni 21

Originalni Ganga Flash mob uprizoren na glavnom zagrebačkom trgu, počinje stihovima 'Stiglo nam je 21. stoljeće. Novine su nove pravo cvijeće' i spaja na prvi pogled nespojive glazbene stilove - gangu i gangnam.

Tako su sudionici Flash moba demonstrirali 'ganga style', koji se pleše drugačije od 'gangnam stylea', pa je 'horse riding' ples ovom prigodom postao 'donkey riding' ili 'jahanje magarca', a uključuje specifične pokrete rukama kojima se 'goni magare'.

Hrvatski Flash mob u ganga stilu organizirala je nova dnevna novina '21. stoljeće', koja je time i u promociji željela naglasiti svoju različitost u odnosu na konkurenciju.

Zabavni video o ganga happeningu, koji je šokirao Zagrepčane, traje svega 2 minute, a možete ga pogledati ovdje.


Izvor: Dnevnik.hr

Rubrika: 

Studeni 20

Generalu Anti Gotovini u čast njegove Pakoštane u samo desetak sati organizirale su veličanstven doček, a u malo dalmatinsko mjesto od jutra do večeri sjatilo se oko 30.000 generalovih poštovatelja i prijatelja.

Stotine hrvatskih zastava vijore se na ulicama i mjesnoj rivi koja je pretjesna za ugostiti sve zainteresirane, a fešta će trajati dugo u noć.

Pakoštanci su u Gotovininu čast na rivu iznijeli stotine metara stolova za sve vrste delicija. Iz Paga su poslali janjce, stiglo je i više volova teških do 400 kilograma, s otoka su poslali tune, a jedan je poljoprivrednik ponudio i 500 kg kupusa.

Ovo je još jedan fenomen i zanimljivost iz Dalmacije kako neko reče Terra incognita

Foto: Filip Brala/PIXSELL Željko Mršić/Pixsell

Rubrika: 

Studeni 16

Iako se smatra da je sevdalinka bosanska, gradska ljubavna pjesma, ona se kao filozofija ljubavi rodila u Splitu davne 1574. godine! Potvrdio nam je to prof. dr. Esad Bajtal, doktor znanosti, sociolog, psiholog, filozof, politički analitičar, a prije svega veliki čovjek koji je upravo gostovao u Splitu oduševivši posjetitelje promocije svoje nove knjige “Sevdalinka-alhemija duše”, održane u Europskom domu, u organizaciji udruge Cenzura Plus.

- Veza sevdalinke i Splita je genetska, a to znači vrlo stara i važna. Govori o prvoj nesretnoj, neostvarenoj ljubavi opjevanoj 1574. na sevdalinski način tog vremena. Njezini akteri bili su mladi trgovac Adil i Marija (Mara) Vornić. Događaj je zabilježen u spisima ondašnjeg splitskog kneza. Inspiriran time, Franjo Bokatuli spjevat će epitaf “bidnoj Mari”, a Splićanin Luka Botić, tri stoljeća poslije, spjevat će o tom događaju spjev “Bijedna Mara”.

Rubrika: 

Stranice