Arhiva sadržaja - Listopad 28, 2012

"Kad htih biti tgdi ne bih", glasi zapis s jedno bosanskog stećka koji je prije nešto više od godinu dana pokrenuo novo muzikološko-filološko istraživanje, ali i novu erupciju kreativne imaginacije Katarine Livljanić, hrvatske muzikologinje, pjevačice, glazbenice, umjetnice.

Ona živi u Parizu gdje predaje na Sorboni i gdje je osnovala vlastiti ansamblza radnu glazbu Dialogos. Osim redovitih, makar prerijetkih nastupa u Hrvatskoj, najšira javnost mogla ju je početkom ove godine upoznati gledajući dokumentarac Ivane Kocelj, kao i snimku njezine monoopere "Judita" na HTV-u. Svoj najnoviji projekt, inspiriran tekstovima sa stećaka, predstavila je u dvorani opatije Royaumont pokraj Pariza. Katarina Livljanić i njezin Dialogos trenutačno uživaju potporu zaklade Royaumont kao rezidentni umjetnici opatije u razdoblju od tri godine.

Rubrika: 

Katuni, (IKA) - Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je misno slavlje u subotu 27. listopada tijekom kojeg je posvetio oltar i blagoslovio obnovljenu župnu crkvu Blažene Djevice Marije Posrednice svih milosti u Katunina.

U koncelebraciji je bilo više od 20 svećenika (od toga petorica iz toga kraja) na čelu s generalnim vikarom mons. Ivanom Ćubelićem i župnikom don Većeslavom Šupukom, a slavlje je pjesmom uveličao mješoviti župni zbor pod vodstvom s. Danke.

Ovaj veliki događaj u župi Uznesenja BDM Katuni-Kreševo, koja danas ima oko 3000 vjernika, "čini nas ponosnima, i vas ovdje i vaše diljem svijeta", kazao je nadbiskup Barišić. "Ova crkva povezuje s domom i obitelji, s pradjedovskim korijenima i vjerom. Ovo mjesto dalo je brojne sposobne ljude na svim poljima društveno-kulturnoga života, na crkvenom i društvenom polju. Sjetimo se samo dvojice svećenika fra Karla Balića i don Vlade Merčepa", naglasio je mons. Barišić na početku misnoga slavlja koje je započelo blagoslovom vode i škropljenjem nazočnoga puka Božjega u znak obnove krštenja.

Rubrika: