Arhiva sadržaja - Siječanj 30, 2012

Monumentalno knjižno izdanje “Tradicijsko crkveno pučko pjevanje u Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja” bit će predstavljeno krajem siječnja u Splitu, a riječ je o zamašnom izdanju velikog formata koje na oko 500 stranica donosi zapise i analize, te četiri nosača zvuka liturgijskog pučkog pjevanja na području koje je povjereno franjevcima ove provincije, a to je gotovo čitava Dalmacija – od Metkovića do Karina.

Time je zapravo spašena od zaborava glazbena spomenička baština, a na ovom velikom projektu četiri je godine radio cijeli niz stručnjaka, muzikologa, etnomuzikologa i zapisivača: dr. Hana Breko-Kustura i dr. Gordana Doliner iz HAZU analizirale su materijale, a zapisivali su ih fra Mile Čirko, Joško Ćaleta, fra Stipica Grgat, don Šime Marović, Ljubo Stipišić Delmata, fra Domagoj Volarević, fra Jure Župić, Siniša Vuković.
Korišteni su i zapisi starijih sakupljača pa je u knjizi predstavljeno 111 napjeva, od kojih se mnogi rijetko ili više nikako ne izvode.

Rubrika: 

Da ganga još dugo neće izumrijeti na našim prostorima, svojim nam svijetlim primjerom pokazuju i najmlađi gangaši u Hercegovini Stipe Iličić stariji i Stipe Iličić mlađi. Ovaj mladi gangaški duo koji dolazi iz Ružića pokraj Gruda dokazali su i pokazali da će 'haiku s kamena', kako danas mnogi nazivaju gangu, uspjeti zaživjeti i u mlađim generacijama.

Dvojica učenika Osnovne škole Ruđera Boškovića u Grudama od malih su nogu aktivni članovi u HKUD-a “Sv. Ivan Krstitelj” Ružići. Starijem Stipi je 14, dok je onom mlađem tek 10 godina, no još mnogo ranije su pokazali zanimanje za pjevanje glazbe naših predaka.

Rubrika: 

Zagreb, 09. siječnja - Klub Ciste Velike i prijatelja uručio je zahvalnicu udruzi hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata za potporu u radu.

Kako se Udruga zalaže za kulturno-športske aktivnosti hrvatskih branitelja, iznimno je napomenuti da Udruga već 5. godina za redom pruža potporu ogranku UHBDDR-a Cista velika u aktivnostima i održavanju festivala "Uz gangu i bukaru" povodom Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja u Cisti Velikoj.

U ime Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata zahvalnicu je primio  predsjednik UHBDDR-a Zvonko Milas, te izrazio daljnju potporu aktivnostima ogranka UHBDDR-a, naglasivši
"Cijenim da aktivnosti hrvatskih branitelja kao što je obilježavanje obljetnica i održavanje kulturnih manifestacija, a pogotovo kad se radi o kulturno-nematerijalnim dobrima će uvijek imati našu potporu", rekao je zahvalivši se na zahvalnici.

Rubrika: 

Stranice