Arhiva sadržaja - Siječanj 2012

Siječanj 31

U prigodi 800. obljetnice franjevačke nazočnosti među Hrvatima (1212. – 2012.), u utorak 31. siječnja u franjevačkom samostanu Gospe od zdravlja na splitskom Dobrom, Trg Gaje Bulata 3, u 19.30 sati uprizorit će se predstavljanje muzikološkog knjižnog izdanja pod nazivom "Tradicijsko crkveno pučko pjevanje u Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja" . Na predstavljanju će nazočne pozdraviti dr. fra Željko Tolić, provincijal, Hana Breko Kustura dat će muzikološki prikaz, Mile Mamić govorit će o jeziku crkvenih pučkih napjeva, a Gorana Doliner o napjevima u povijesno-analitičkom kontekstu; Joško Čaleta o napjevima prema osnovnim skupinama. Urednik je mo. fra Stipica Grgat, a o tijeku prikupljanja i obradi građe govorit će dr. fra Ante Akrap. U predstavljanju sudjeluju crkveni pučki pjevači.
Rubrika: 

KNIN, 31. siječnja 2012. - Braniteljski portal i Udruga branitelja liječenih od PTSP-a Tvrđava – Knin uputili su jučer svim ministarstvima, Uredima premijera i predsjednika Republike Hrvatske zahtjev za raspisivanje javnoga natječaja na kojemu bi se odabrala himna hrvatskih branitelja, potvrdio je za Hinu glavni urednik portala Mladen Milošević. S obzirom da je Hrvatska vojska u obrambenom Domovinskom ratu junački i herojski izvojevala pobjedu nad nadmoćnim srbočetničkim agresorom, u Braniteljskom portalu i udruzi Tvrđava – Knin smatraju da ratni heroji zaslužuju svoju himnu koja bi se izvodila prigodom brojnih svečanosti, mimohoda i obljetnica na kojima se veliča hrvatska ratna pobjeda, navodi Milošević.
Rubrika: 

Projekt Javne ustanove za zaštitu prirodnih vrijednosti Splitsko-dalmatinske županije, upućen Ministarstvu zaštite prirode, a koji sadrži uređenje pješačkih staza u okružju imotskog Modrog i Crvenog jezera, uređenje takozvanog posjetiteljskog centra u okružju Crvenog jezera sa sanitarnim čvorovima, infopunktom, te nizom drugih sadržaja uokolo Modrog jezera, prošao je sve potrebne procedure kod Svjetske banke, koja će financirati taj projekt. Kako se ozbiljno krenulo u realizaciji, svjedoči i dolazak delegacija stručnjaka Ministarstva prirode, Hrvatskih šuma, Javne ustanove za zaštitu prirodnih vrijednosti, te predstavnika Svjetske banke, točnije ljudi iz Područnog ureda u Splitu, u Imotski.
Rubrika: 

Stranice