Arhiva sadržaja - Studeni 2011

Datum

Studeni 30

Od zimskog semestra školske godine 2011./2012. Umjetnička akademija u Splitu bit će bogatija za doktorski studij etnomuzikologije.

Studij je odobrio Senat Splitskog sveučilišta na temelju pozitivnih recenzija poljske akademkinje dr. Ewe Dahlig-Turek, Slovenca dr. Svanibora Pettana, čelnog čovjeka svjetskog udruženja etnomuzikologa, i dr. Anthonyja Seegera, Amerikanca, bivšeg generalnog tajnika te iste organizacije.

Riječ je o prvom doktorskom studiju etnomuzikologije u Hrvatskoj, u okviru kojega će studijsku godinu za sada upisati osam do deset polaznika. Voditelj poslijediplomskog doktorskog studija istaknuti je etnomuzikolog, Trogiranin dr. Nikola Buble.

Valja reći da će trogodišnji studij imati devet obveznih i tri izborna predmeta, a u obrazovnom procesu budućih doktora znanosti etnomuzikologije sudjelovat će značajna imena, poput dr. Ankice Petrović sa sveučilišta u Los Angelesu, doktorice Lasanthi Manaranjanie Kalinga Dona sa Sveučilišta u Colombu, dr. Inoslava Beškera iz Rima, i Zagrepčanina, akademika Nikše Gliga, uz niz uglednih znanstvenika iz Dalmacije.

Studij će se temeljiti na teoriji i povijesti etnomuzikologije, istraživanjima i terenskom radu, produbljivati znanja o glazbama svijeta, povijesti europske narodne glazbe, hrvatskoj glazbenoj baštini, estetici i identitetu glazbe, te kulturnoj antropologiji.

Studeni 29

Nijemo kolo je moguće očuvati za daljnje generacije
UNESCO-ov odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine odlučio je u nedjelju na skupu na indonezijskom otoku Baliju dodati na UNESCO-ov popis nijemo kolo iz Dalmatinske zagore.

O nijemom kolu
Nijemo kolo s područja Dalmatinske zagore jedinstveno je po načinu izvođenja. Bez glazbene pratnje ili neovisno o njoj, kad ona postoji (svirka u tradicijski instrument diple, mijeh, tipa gajdi ili specifičan način pjevanja u malim skupinama potresanjem glasa – rera, ganga, vojkavica), jedino se na području Dalmatinske zagore izvodi u kolu koje se povremeno razbija u parove ili se tijekom cijeloga plesa izvodi u parovima koji se kreću po krugu ili slobodno po plesnom prostoru.

Stranice