Arhiva sadržaja - 2011

Prosinac 30

Hrvatska je s 12. vrijednih kulturnih nematerijalnih dobara na trećem mjestu u svijetu, odmah iza Kine i Japana.

Nijemo kolo s područja Dalmatinske zagore jedinstveno je po načinu izvođenja. Bez glazbene pratnje ili neovisno o njoj. Jedino se na području Dalmatinske zagore izvodi u kolu koje se povremeno razbija u parove ili se tijekom cijeloga plesa izvodi u parovima koji se kreću po krugu ili slobodno po plesnom prostoru.

Kako tvrde mještani Vrličko nijemo kolo najstarije i jedino autohtono.

Više pogledajte u video prilogu.

Rubrika: 

Prosinac 26

Sam autor glazbala, akademski kipar Stipan Kujundžić, kaže o svojem nadahnuću: „Glazba je u mojem životu jednako važna kao i kiparstvo. Oduvijek sam bio okružen glazbom i glazbalima. Od malena sviram na nekoliko instrumenata.

Imotske gusle moja su opsesija, pa sam već odavna savladao tehniku građenja tog instrumenta. Isprva su to bile replike izvornog instrumenta, a potom sam se usmjerio prema preoblikovanju s ciljem spajanja kiparskog i glazbenog umijeća“.

Rubrika: 

Prosinac 25

U tradicijski uređenom izložbenom prostoru u zagrebačkoj Preradovićevoj ulici 31, otvorena je Hrvatska etno kuća 'Materina priča' u kojoj su predstavljeni etnološkim izlošci i autentični predmeti iz raznih krajeva Hrvatske, koji simboliziraju tradiciju i bogatstvo hrvatske kulturne baštine.

Idejna začetnica tog projekta je etno dizajnerica Mina Petra koja je istaknula kako će 'Materina priča' predstavljati hrvatsku tradiciju i baštinu kroz edukacijske projekte koji se planiraju kroz godinu.

Stranice