Ojkati triba znati i voliti, triba imati i glas i srce

Ojkaši s bukarom

Prugovo, 13. lipnja 2014. - ”Na svetog Antu u Prugovu, dobija san u jaketu novu, ooooooooooooooooooj...”, ojkalo se tako nekad uz komin, u polju, a ojka se i danas, u ova moderna vremena, i to u Prugovu, selu kliške općine, koje je ugostilo 5. sabor ojkavice.

- Ojkati triba znati, triba voliti, ne može se ojkati onako, bez volje, tribaš imati glas i srce – podučava nas jedan od sudionika “Ojkavice” pripremajući se za nastup, dok ispred pozornice sve budno prate organizatori.

Još diskretnije od muškaraca brine Tina Jurić, “glavarka sela”, jer upravo se tako nekad nazivao onaj tko je od naroda izabran da za selo govori onima na vlasti. Selo u Zagori, a na čelu žena i, kako kažu u Prugovu, sve funkcionira za pet.
- Mora sve biti za pet, drago mi je da je večeras ovoliko ljudi u našem selu, ojkavica se pivala nekad, trebamo sačuvati svoje običaje i sada, imamo podršku Općine, Županije, susjeda, evo, tu nam je i zamjenica načelnika Muća Ana Marija Jukić, svi su nam dobrodošli - kaže Tina, s osmjehom.

Ljubi, lole, medna usta moja, ljubi moja i zasladi svoja, ooooooooooj..., zaorilo se pod borovima na Ledini, a snagom glasova sve su oduševile ojkavice iz Blizne, sela u trogirskom zaleđu, na samoj granici sa Šibensko-kninskom županijom.

Mlađi, ali i oni stariji, za to vrijeme koristili su najmoderniju tehnologiju, no ne kako bi “čavrljali” na “fejsu” ili “tvitali”, već kako bi fotografije i pozdravi što prije obišli svijet. Prugovljani idu u svijet, ali i ostaju na svome, kao 18-godišnji Ante Vuka, sa svjedodžbom vozača, te godinu dana stariji Igor Sarić, kamenoklesar, radi na Muću, a završio je Klesarsku školu u Pučišćima na Braču.

– Volimo mi sve, i ovu našu ojkavicu i modernu glazbu, drago nam je što je u Prugovu ovoliko svijeta, neka nas svih, a volili bi da i više cura voli ojkavice... - dobacuju u prolazu Ante i Igor. Dok je službeni dio završavao, na Ledini je bilo sve više svijeta, kružile su grupe folkloraša, a kružila je i bukara:

- Uzdravlje, evo zera gemišta, dobro je ladan, neće se na bukari niko zaraziti, bukara je naše drvo, nema od nje tih herpesa – govori uz osmijeh Grgo Šegović, predsjednik KUD-a “Branimir 888” iz Muća, koji uvijek rado dođe na ovakve fešte.

– Ne smimo baštinu zaboraviti, to je sve što imamo, evo za manje od misec dana vam je smotra na našoj Radači, bit će dva dana, 18. i 19. srpnja, bit će opet lipo – govori Grgo Šegović, dok bukara i dalje kruži među Mućanima.

Napijmo se iz bukare vina, nije život stotinu godinaaaaaa, ooooj” - odjekuje Ledinom. Ivan Kerum s mućkog Progona stigao je do obližnjeg Prugova kako bi sa svojima iz KUD-a zaojkao ko nekad, a s njim je i unuk, naravno, istog imena i prezimena jer tradicija se mora poštivati i uvažavati - kažu obojica Kerumovih.

Rubrika: