Održan NAJVEĆI etno festival u HRVATSKOJ: Ganga, rera, bećarac, ojkalica i tradicijska glazbala oduševila u Cisti Velikoj

Cista Velika, 12. kolovoz 2012. - Dalmatinska zagora nudi puno toga za ljetni odmor, a jedno od mjesta koje dobiva sve više pozornosti je Cista Velika koja svojom bogatom kulturnom i sakralnom baštinom ima što ponuditi žednima kulture i tradicije.

Kao i svake godine povodom Dana pobdjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja Klub Ciste Velike i prijatelja Zagreb izražavajući zahvalu svima koji su doprinjeli i doprinose očuvanju vrijednosti kraja organizirali su po šesti put festival gange, rere, bećaraca, ojkalice i tradicijska glazbala.

Na lokalitetu Zadužbina (bunar) nastupilo je preko dvije stotine izvođača iz Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine. Mnoge nazočne posjetitelje uz bogati scenski nastup KUD-ova, gangaša, reraša oduševili su nastupi mladih izvođača do 25. godina koji su  gangali i svirali na tradicijskim glazbalima.

Pored izvođača nastupio je i glumac-imitator Denis Bašić koji je izveo monodramu "Put duvandžija" imitirajući poznate javne osobe iz života Hrvatske a sve vezano uz Imotsku krajinu i dijelove stvarnog života i zbivanja u bližoj prošlosti.

Pri kraju festivala svim posjetiteljima i onima koji nisu mogli biti nazočni zahvalio se Frane Rojnica u ime Kluba, a prije toga gđa Višnja Goljački ravnateljica POU Zaprešić zahvalila se na suradnji i spoju sjevera i juga Hrvatske.

Nastavilo se plesati, gangati i svirati do kasno u noć, a cijeli program je vodila Lejdi Oreb.

Znanosti o lijepom kaže se da je bit ljepote jedinstvo u raznolikosti. Upravo ta raznolikost ljepote kulture izričaja dogodio se Cisti Velikoj, a isti možete vidjeti u fotogaleriji.

>> Fotogalerija 6. festival gange, rere, bećarca, ojkalice i tradicijskih glazbala <<.

Foto: Roko Pavlinušić, Matej Kaić, Jakov Ančić, Mladen Milošević, Ante Arbanas